po biopsji tarczycy zle się czuje

Baza znalezionych fraz

tokio-hotel-und-ich-ich *Frei im Freien Fall

Temat: Guzy na tarczycy
Guzy na tarczycy Czy przy guzach na tarczycy konieczna jest operacja? Konieczne jest usunięcie tarczycy? Jak żyje się z guzami a jak po usunięciu? Mojej mamie (chorowała na nadczynność tarczycy, później na niedoczynność) przy rutynowych badaniach zrobiono USG i wykryto te guzy. Pierwsza biopsja "nie wyszłą", więc po drugiej z wynikami i mamą weszłam do lekarza by zapytać co to oznacza. Okazało się,ze nie jest źle, wykryto zbitą tkankę, coś tam z krwią ale nie ma podejrzanych tkanek. Jednak lekarz wysłał mamę na następną biopsję. Po pierwszej i po tej ostatniej mama czuje się fatalnie - boli ją głowa przez ponad 2 tygodnie i odczuwa tarczycę. Kategorycznie stwierdziła,że na następne badania już się nie zgodzi. Nie zgadza się też na operację. Laekarz - jak...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,80404555,80404555,Guzy_na_tarczycy.html



Temat: Tarczyca, kto miał USG?
Jak poszukasz troche w necie np. na forum 'hashimoto" lub 'choroby tarczycy"to sie zorientujesz, ze bardzo/bardzo duzo ludzi, zwlaszcza kobiet ma problemy z tarczyca i ma guzki. ja tez mam. mialam biopsje i okazalo sie , ze jest to zapalenie tarczycy (autoimmunologiczne)typu Hashimoto.Czuje sie dobrze, wszystkie wyniki mam dobre a wiec nie POTRZEBUJE leczenia.Faszerowanie lekami choc w takich przypadkach czasami praktykowane przez ... w razie zmian w guzkach zrobic ponownie biopsje. Jak hormony sie pogorsza to trzeba bedzie wlaczyc leczenie i w ciazy musze badac sie co miesiac i to tyle. Jak poczytasz fachowe ... mojego punktu widzenia nie jest tak zle jak na poczatku kazdy sobie wyobraza-ja oczywiscie tez. Pozdro Monia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,29515145,29515145,Tarczyca_kto_mial_USG_.html


Temat: problem z tarczycą
cześć.Byłam dzisiaj u endo i raczej to nie jest poporodowe zapalenie tarczycy.Zrobił mi usg i wyszedł guzek na prawym płacie.Nie dał mi żadnych leków kazał mi przyjść za 2-3 miesiące z wynikami tsh i ft4 lub wczesniej jeśli będę żle się czuć.Pózniej zobaczymy-może scyntografia i biopsja.Kurcze,ale zaczynam się poważnie martwić,a myslałam,że to przejściowe.Napisz co u Ciebie. pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49737,91976747,91976747,problem_z_tarczyca.html


Temat: borelioza a tarczyca
taja, to źle, że córka zrezygnowała z leczenia tarczycy. Hormony tarczycy sterują przemianą materii we wszystkich narządach i tkankach organizmu. bardzo wiele osób z bb ma też problemy z tarczycą, (często autoimmunologiczną chorobę - Hashimoto), ale wszystkie o których wiem, leczą i bb i tarczycę Ja leczę bb od 2 lat, po 0,5 roku znacznie powiększyła mi się tarczyca, dr. Beata kazała mi iść do endokrynologa, zrobiłam TSH, fT3, fT4, aTG aTPO. Okazało się że mam niedoczynność i Hashimoto, potem jescze miałam usg i biopsję. Od 1,5 roku biorę letrox. Zaczęłam od dawki 25, teraz jestem na 81,25 Bardzo sie cieszę, że borelioza zmusiła mnie do zajęcia się moją tarczycą, bo dzięki temu znacznie poprawił się mój komfort życia. Przez całe lata zdarzały mi się jakieś lekkie zachwiania równowagi, zawroty głowy, problemy z wypadaniem włosów, zawsze okropnie marzłam, nagle przybrałam na wadze, jakieś telepanie i niepokój w środku, pewnie jeszcze coś by się znalazło... Czułam się tak sobie, ale nie na tyle źle żeby iśc z tym do lekarza i tak funkcjonowałam przez całe lata a teraz, odkąd się leczę - to wszystko ustąpiło. Żałuję, że przed 20 laty nie wiedziałam o tarczycy tego wszystkiego co wiem dzisiaj i że wtedy nie rozpoczęłam leczenia. Moje życie byłoby dużo piękniejsze (choć i tak nie narzekam )
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,98122418,98122418,borelioza_a_tarczyca.html


Temat: guzek na tarczycy
wyniki usg? czy wyniki biopsji? czemu tak długo masz czekać na wynik usg? Z guzkami sa różne szkoły. Można je obserwować, nic nie robić i patrzeć co się z nimi dalej dzieje - czy rosną, jak szybko rosną, robić biopsje co jakiś czas. Trzeba wiedzieć, ze biopsja jest bardzo cennym badaniem ale nie daje 100% gwarancji braku nowotworu. (ale zdecydowana większość guzków ... operacyjnie. ja swojego obserwowałam 10 lat, i jestem 2 miesiące po operacji. czy mialaś robione inne badania tarczycy? TSH, FT3, Ft4, przeciwciała? dlaczego miałaś usg - źle się czujesz?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104707732,104707732,guzek_na_tarczycy.html


Temat: Wykryto u mnie guzka w prawym płacie
dasz się zoperować - ja bym tak zrobiła, bedziesz spokojniejszy. A biopsję zawsze warto zrobić, nie szkodzi przecież, a może potwierdzi decyzję o operacji i będziesz wiedział, że inaczej nie można?...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,105183064,105183064,Wykryto_u_mnie_guzka_w_prawym_placie.html


Temat: Wykryto u mnie guzka w prawym płacie
A więc podsumowując - masz małego guzka w tarczycy, którego nawet nie sprawdzono przy pomocy biopsji, choć to proste i nieobciążające badanie, masz nieprawidłowe wyniki hormonów (i pewnie od tego źle się czujesz) - radziłabym jeszcze raz zrobić nie T3 i T4 tylko FT3, FT4 (te z literką F są dokładniejsze) i TSH - czy coś sie zmieniło - i koniecznie idź...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,105183064,105183064,Wykryto_u_mnie_guzka_w_prawym_placie.html


Temat: Torbiel,niskie tsh;ft3,ft4 - norma. Prośba o pomoc
Torbiel,niskie tsh;ft3,ft4 - norma. Prośba o pomoc Witam serdecznie! Bardzo proszę o pomoc, ponieważ źle się czuję. Mam depresję,bezsenność,ciągłe zmęczenie, lęki i nagle pojawiły mi się różnego rodzaju alergie skórne. Rok temu stwierdzono u mnie na tarczycy zabliźnioną, pękniętą już jakiś czas temu torbiel z hormonami. Pamiętam, że miałam okres kiedy potwornie się czułam, ale kładłam to wszystko na karb stresów i ... źle się czuję - jednak bardziej depresyjnie niż nerwicowo. Lekarz skierował mnie na usg tarczycy no i wyszło, że mam tę zabliźnioną torbiel. Zrobiono mi biopsję (nie było to rakowe)i przepisano jodid. Niestety nic nie pomaga, a ja czuję się dalej jak się czuję. Moje wyniki to: TSH - 0,50; NORMA 0,47 - 5,01 FT4 37.93% [wynik 1.22, norma (0.89 - 1.76)] FT3 32.50% [wynik 2.58, norma (1.8 - 4.2)] czy moje samopoczucie może być spowodowane tarczycą? A może to po prostu depresja? Może ktoś ma podobnie, albo potrafi mi coś doradzić, z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,101509380,101509380,Torbiel_niskie_tsh_ft3_ft4_norma_Prosba_o_pomoc.html


Temat: Historia pewnego lekarza - długaśne
bardzo zabawne ale i tragiczne.... w rzeczy smej trudno o dobrego endo.... niestety choroby tarczycy mają bardzo złożony przebieg, a kolejki do lekarzy dłuuuuuuugie sama na 1 wizytę czekałam pół roku. ... , USG i biopsje. Nie pytałam lekarza co mam robić gdy źle się czułam bo wizytę miałam raz na pół roku...i w innym terminie nie sposób było się do niego dobić...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,81971025,81971025,Historia_pewnego_lekarza_dlugasne.html


Temat: Tajemniczy przypadek.
Guz był już od dziesięciu lat ale wcześniejsze biopsje nie wykazywały jego złośliwych cech. Myślę że ''zrakowacenie'' nastąpiło w okresie trzech lat między ostatnią biopsją kontrolną a tą która wykazała obecnośc komórek rakowych( dwa lata temu). Czułam sie źle. Kołatanie serca z napadami częstoskurczu, ból w klatce piersiowej, mała tolerancja wysiłku, ciągłe zmęczenie, zaparcia, przybieranie na wadze mimo diety i cwiczen, trudnosci ... w pomieszczeniach zamkniętych, nawet dużych(kościół), miałam uczucie duszności. Hormony w normie. Kardiolog, reumatolog, internista nic nie stwierdzili.W podtekście czułam ze uważają mnie za osobę szukającą sobie choroby. Nawet endokrynolog na pół roku przed diagnozą na te wszystkie zgłaszane moje dolegliwości i sugerowanie ''że może coś się dzieje niedobrego z moją tarczycą'' nieśmiało zaproponował wizytę u psychiatry. Doszło do tego, że nawet sama zaczęłam wierzyc w to ze coś się dzieje z moją psychiką. Od marca 2007 lecze się w Gliwicach. Obecnie jestem po trzech operacjach tarczycy, dwóch dawkach jodu radioaktywnego. Druga dawka leczyła...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,87878757,87878757,Tajemniczy_przypadek_.html


Temat: Proszę o pomoc-
Proszę o pomoc- Moja mama od jakiegoś czasu czuje się bardzo źle. Jest osłabiona, nie ma na nic chęci.Zaczęło się od uderzeń gorąca i występowania potów,tak że cała głowa była mokra.Doszła ... krwi też nie ciekawe-hemoglobina 10,6(n.12-16), żelazo w normie,trójglicerydy 236,6(n.40-140).Miała USG tarczycy-nie powiększona,na lewym i prawym płacie guzy,prawdopodobnie gruczolaki?TSH- 4.22 , FT4- 1,75(105,14%).Była u endo ale ta jak na razie nic konkretnego nie powiedziała.Zleciła biopsję guzów,badanie izotopowe,przeciwciała p.tarczycowe. Co sądzicie o tych wszystkich objawach i wynikach?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,100631529,100631529,Prosze_o_pomoc_.html


Temat: usunięcie płata tarczycy-co potem??
... 1 tydzień(źle się czułam, bolała mnie szyja i głowa), nie miałam podwyższonej temperatury, ale miałam OB 40(teraz powtarzałam OB jest 8). biopsja wykazała że to łagodny guz gruczolak, komórki tarczycy są...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,80181904,80181904,usuniecie_plata_tarczycy_co_potem_.html


Temat: Czy lekarz ma rację
Podałaś niekompletny opis usg - bo nie napisałaś, jak duża jest ta zmiana ogniskowa - 5 mm czy 25 mm, no i nie podałaś żadnych wyników badania hormonów tarczycy, więc trudno cos poradzić. Na pewno nie z powodu zmian w usg syn źle się czuje - może jednak te zmiany są wyrazem jakiejś choroby tarczycy, która z tego powodu gorzej pracuje i stąd to złe samopoczucie. Pewnie trzeba będzie wyjaśnić, co to za zmiana ogniskowa czyli zrobić biopsję, zwłaszcza jesli jest ona duża, no i oznaczyć hormony. A czy syn miał robioną zwykłą...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,80841400,80841400,Czy_lekarz_ma_racje.html


Temat: Prosze o rade
Witaj to-ja-007.Wczesniej leczylam sie u innego endo i on przepisal mi 50 eutheroxsu. Mowilam ze sie cos zle czuje od dluszego czasu ale powiedzial ze to tak jest przy tarczycy raz dobrze raz zle wiec nic juz nie mowilam . Dopiero jak wystapily juz powazne objawy poszlam do innego endo i on zrobil mi TSH i usg stwiedzil ze to hashimoto.Wyniku z biopsji jeszcze nie widzial.Biore selen,magnez,b6 i cynk ale teraz doszlo mi niskie cisnienie wczoraj mialam 96/79 a puls 54.Jutro chce isc do mojej lekarki domowej moze ona da mi skierowanie na badania jak nie to zrobie je prywatnie.Tak bardzo chcialabym czuc sie juz w miare dobrze, zeby juz jakos funkcjonowac.Dziekuje ci za rade. POZDRAWIAM ASIA
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,27104780,27104780,Prosze_o_rade.html


Temat: do Kateriny24
scyntygrafia/biopsja jesli sa guzki densynometria[jesli bierze się przewlekle sterydy ft 4 i ft 3 tsh[ napoczatku częsciej jak ustala się dawkę]raz na rok anti TG i TPO[po zdiagnozowaniu hashi,g-b] raz na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,35732925,35732925,do_Kateriny24.html


Temat: diagnoza Hashimoto - na jakiej podstawie?
diagnoza Hashimoto - na jakiej podstawie? Witam. Mam problem z tarczycą, jest pomniejszona (13 ml), TSH wzrosło mi przez kilka miesięcy, bardzo źle się czuję, mam też guzka - czekam na wynik biopsji - mam nadzieję, że w tym tyg. się doczekam. Będzie to też tydzień robienia badań krwi - B12, elektrolity, morfologia, OB, ferrytyna, myślę też o prolaktynie. Kilka osób -...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,105129732,105129732,diagnoza_Hashimoto_na_jakiej_podstawie_.html


Temat: Czekać, czy rozpocząć leczenie?
guzek o mieszanej echo strukturze. W płacie prawym dwa hipogeniczne guzki śr. po ok.10mm. Węzły chłonne szyjne niepowiększone. BIOPSJA - widoczne w rozmazie zaaspirowanej treści eozynofilnej, grupy typowych tyreocytów przemawiają za zmianą o charakterze łagodnym typu: nodulus adenomatosus z cechami zwyrodnienia koloidowego. Pani dr endo stwierdziła, że nie jest potrzebne leczenie, natomiast tarczycę trzeba będzie obserwować (za dwa miesiące TSH i za ... 10 dni). Dodam jeszcze, że od dłuższego czasu czuję się źle – zmęczenie do bólu, senność, nerwowość, zawroty głowy... Pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,81992461,81992461,Czekac_czy_rozpoczac_leczenie_.html


Temat: Proszę o pomoc
jestem dość zgodna. I naprawdę źle się czuję. I bardzo chcę komus uwierzyć. Więc podjęłąm decyzję - wycinam. Co o tym myślicie?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,76738970,76738970,Prosze_o_pomoc.html


Temat: wyniki niczego nie wykazuja - GRUCZOLAKI W USG
nic wiecej? Zadnych pomiarow tarczycy nie zrobil? Nie opisal dokladnie jak wyglada cala tarczyca, struktura? Jesli masz watpliwosci to moze zdecyduj sie na zrobienie USG jeszcze raz ale u innego lekarza. ... wyniki pokazuja lekka niedoczynnosc. Ft4 jest tylko na poziome okolo 30% (przelicz je dokladnie), natomiast fT3 kompensacyjnie (wyrownuje niedobory fT4) na gornej granicy normy. Nic nie piszesz jak sie czujesz? Jesli zle to warto za jakis czas powtorzyc te wyniki i szukaj doswiadczonego lekarza. A dla wyjasnienia tych gruczolakow istnieje takie badanie - biopsja ktora moze duzo wniesc. Pozdrawiam i zycze duzo szczescia w poszukiwaniu lekarza. Rosteda Ps. Mam jeszcze pytanie, czy jestes jedyna osoba w rodzinie z chora tarczyca?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,76957881,76957881,wyniki_niczego_nie_wykazuja_GRUCZOLAKI_W_USG.html


Temat: niskie TSH - prośba do Pani Doktor
wyniki po biopsji, do tej pory zadnych odchylen w badaniach, oprócz samego faktu istnienia guzka nei było i endokrynolog nie podejmował zadnych działan, nie przyjmowałam tez leków. Zle sie czuję, ciagle...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1144,100627872,100627872,niskie_TSH_prosba_do_Pani_Doktor.html


Temat: Czuje się coraz gorzej!
Czuje się coraz gorzej! Czekam na wyniki biopsji guza tarczycy, endo stwierdził że mam niskie Tsh ale wyniki mieszczą się w dolnej granicy normy, do tego leczyłam się na niedobór żelaza. Teraz od tygodni czuje się gorzej, jestem strasznie słsba, ledwo chodze w pracy,nie mam siły,wczoraj bolało mnie serce, w pracy szefowa zarzuca mnie pracą chociaż wie że zle się czuje , ... się pomyliłam. Czuje się na tyle dobrze by nie wzywać pogotowia ale na tyle słabo by nieruszać się z domu. Co mam robić?Niepozostaje mi nic innego niż czekać do poniedziałku na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,44135906,44135906,Czuje_sie_coraz_gorzej_.html


Temat: TARCZYCA
Miałam nie być dzis w necie cholernie xle sie czuję ale jedna sprawa czy lekarz zlecił CI badanie Anti TPO i Anti TG aby stwierdzic czy masz HASHIMOTO [zapalenie tarczycy]??/Czasami potrzebna tez jest biopsja aspiracyjna tarczycy aby sprawdzić czy jest to limfocytarne zapalenie [HASHIMOTO]co Ci proponuję zrób te badania bo jesli masz zarówno objawy nad /niedoczynności to oznacza że źle sie leczysz[czyli de facto lekarz spieprzył sprawę]na podstawie samego wyniku TSH nie orzeka się o zapaleniu aha powinnas miec raz na rok usg tarczycy [minimum].Niestety ja jestem z Warszawy a nie z Twojej...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,17731853,17731853,TARCZYCA.html


Temat: od EZ po wizycie u lekarza
Ja już jestem po jednej operacji tarczycy tylko to nie były guzki tylko torbiel. Wtedy było koszmarnie przez dwa lata chodziłam do lekarzy i opowiadałam, że źle się czuję, szybko męczę, chudnę i jestem rozdrażniona wszyscy kładli to na karb stresu. I po tych dwóch latach poszłam do ginekologa weszłam a on do mnie, że mnie nie przyjmie bo mam powiększoną tarczycę. Torbiel juz była niesamowicie wielka tak wielka, że zniszczyła cały prawy płat i przesunęła w bok tchawicę. Trochę odetchnęłam bo myślałam, że jestem hipochondryczka. Biopsje, operacja i świat wypiękniał przestałam chorować super się czułam potem ciąża. No i po ciąży znowu się zaczęło na początku składałam to na karb zmęczenia, stresu itd. Ale długo się nie mogłam oszukiwać tym bardziej, że miałam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,567,5371714,5371714,od_EZ_po_wizycie_u_lekarza.html


Temat: prośba o poradę - bardzo złe samopoczucie
prośba o poradę - bardzo złe samopoczucie Witam serdecznie. Bardzo proszę o pomoc i wskazówki. Od dłuższego czasu źle się czuję, jestem coraz słabsza, coraz bardziej senna, mam problemy kobiece, zerowe ... endokrynolog skierowała mnie na usg tarczycy, które wykazało pomniejszoną tarczycę, ok. 13 ml (82% wielkości prawidłowej), a w środkowej części płata tarczycy zmiana lito-płynna 8 x 5 x 8 mm - hiperechogenna. W każdym razie trafiłam na biopsję, na której wyniki czekam z utęsknieniem, bo lekarka nic mi nie zaordynowała mimo osłabienia - powiedziała, że najpierw trzeba sprawdzić charakter guzka. Podejrzewam niedoczynność. ... biopsji, powtórzyć TSH, zrobić też fT3, fT4, ferrytynę, OB, może prolaktynę i cholesterol? Co powinnam właściwie zbadać, żeby nie biegać kilka razy do lekarza, a żeby można było postawić jakąś diagnozę? ... się nie niepokoić, choć ostatnio pobolewa mnie szyja, a biopsja była bardzo nieprzyjemna i bolesna. Z góry dziękuję za pomoc.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104567493,104567493,prosba_o_porade_bardzo_zle_samopoczucie.html



Form:

Wątki

tokio-hotel-und-ich-ich *Frei im Freien Fall
podwyzszone ATG zapalenie tarczycy
Poradnia tarczycowa warszwa NFZ
Poradnia leczenie tarczycy Warszawa
Poradnia chorób tarczycy Warszawa
ponowne odrastanie tarczycy po operacji
powiększona tarczyca amylaza
powiększona cieśń tarczycy
poporodowe zapalenie tarczycy
po biopsji tarczycy boli szyja
po biopsji tarczycy czuję
krewetkarium krok po kroku
dymitr karakozow
due buty kozaki
torebki troll
EF 100mm f/2
szybkie tramwaje to


Dobre przy lepszym tanieje. Przysłowie ludowe
Gdy nie wieją żadne wiatry - i kurek na kościele ma charakter. Stanisław Jerzy Lec
Exemplis discimus - przykłady uczą; uczymy się na przykładach.
Faszyzm jest religią; XX wiek będzie znany w dziejach jako wiek faszyzmu. - wypowiedź po dojściu Hitlera do władzy. Benito Mussolini (1883 - 1945)
Aczkolwiek mąż i żona śpią na tej samej poduszce, to mają jednak przecież sny różne. Przysłowie mongolskie